
Over NFGF

Koepelorganisatie van verenigingen
​
De Nederlandse FootGolf Federatie (NFGF) is de koepelorganisatie van Nederlandse footgolfverenigingen. De NFGF organiseert samen met de betrokken clubs en golfbanen een footgolfaanbod. Dit zal in 2024 bestaan uit een serie voorjaarstoernooien in de maanden februari en maart. Een volwaardige NFGF Footgolf Tour zal starten in april/mei van dit jaar.
Als belichaming van een gedegen sportorganisatie streven wij naar transparantie, integriteit en ondernemen wij activiteiten om de continuïteit van de sport te borgen en groei te stimuleren.
​
Voor álle footgolfers
​
Ondanks dat de NFGF een initiatief is van verenigingen, zijn wij er voor álle footgolfers. Of je nu lid bent van een club of gewoon met vrienden een keer een rondje wil footgolfen, je bent altijd welkom op de bij ons aangesloten verenigingen, toernooien en footgolfbanen. Er is géén club- of bondslidmaatschap vereist.
De NFGF richt zich niet alleen op de huidige footgolfers die regelmatig spelen, maar zet zich juist in voor de groei van de sport op alle niveaus: er is nog een enorme wereld te winnen en teveel mensen hebben nooit van onze mooie sport gehoord of kennen het alleen van een team- of bedrijfsuitje. Ook op die groep potentiële footgolfers hebben wij onze pijlen gericht! ​
​
​
​
​
Initiatiefnemers
​
De initiatiefnemers van de NFGF zijn de Nederlandse verenigingen Footgolf Society Club, The FootGolf Motion en FootGolf Club Noord. Deze gerenommeerde clubs vertegenwoordigen met ruim 120 leden de overgrote meerderheid van de huidige populatie actieve tour-footgolfers in Nederland. We hopen en verwachten dat er in de komende jaren meer verenigingen zullen aansluiten.
Momenteel vormen de ’bestuursleden’ van de drie clubs het interim bestuur / de werkgroep van NFGF. De leden zijn van links naar rechts: Matthijs Voost, Jaap Urban, Frank Timmerman, Fred Kuipers, Denzel van der Pijl, Guido Voorendt, Jim Kuipers, Simon Wetzel en Jeroen Bouwman (niet op de foto).



Toekomstbestendig fundament
​
Voor zover mogelijk implementeren van de minimale kwaliteitseisen, zoals uiteengezet in het richtlijnenboek van NOC*NSF voor 2024. Samen met implementatie van de Code Goed Sportbestuur zorgt dit voor een toekomstbestendig fundament van de NFGF.
​
Onderdeel hiervan is het opstellen en onderhouden van alle benodigde beleidsstukken volgens de richtlijnen van NOC*NSF, waarbij deze ter beschikking worden gesteld aan de betrokken clubs en spelers. Dit dient niet alleen als formaliteit/verplichting, maar is juist een middel om de sport naar een hoger niveau te tillen, groei te bewerkstelligen en continuïteit te borgen. De stukken dienen een leidende en adviserende rol te hebben in de uitvoering en periodiek te worden geactualiseerd. Denk hierbij aan:
-
Visie
-
Jaarplan
-
Meerjarenbeleidsplan
-
Besturingsmodel
-
Statuten
-
Vrijwilligersbeleid
​
De planvorming voor het realiseren van bovenstaande (de basis op orde) en de benodigde operationele zaken worden vastgelegd in het jaarplan en meerjarenbeleidsplan. Uiteraard worden ook de meer uitvoerende zaken hierin opgenomen. Denk aan opzet van een tour, ranking en speelkalender, het lidmaatschap, breedtesport, relatiebeheer (afspraken met clubs, leden, wereldbond, sponsors, etc), sponsoring, communicatie (intern en extern), commissievorming etc.
​
Extern advies en best practices
​
Opbouwen van relaties en inwinnen advies bij de grote sportorganen in Nederland, zoals bijvoorbeeld de NOC*NSF, de Nederlandse Golf Federatie (NGF) en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).
​
Voor het professioneel inrichten van de NFGF organisatie hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. Er zijn legio voorbeelden van jonge vergelijkbare sportbonden die de afgelopen jaren dezelfde route hebben bewandeld. Hieruit zijn lessen te trekken en mogelijk ook producten, zoals templates te hergebruiken. Het onderzoeken en gebruiken van deze best practices kunnen de ontwikkeling van de NFGF en sport versnellen.

Uitgangspunten interim bestuur / werkgroep NFGF
​
In 2024 (en de jaren hierna) werkt de NFGF aan de professionalisering van de organisatie. Uitgangspunt is om te allen tijde goede gefundeerde en onderbouwde plannen op te stellen, deze te laten toetsen door reviewgroepen en commissies te vormen voor de realisatie ervan. Eind 2023 heeft het interim bestuur een aantal uitgangspunten en acties geformuleerd:
​
Professionalisering en werkwijze
​
Het streven is om te ontwikkelen tot een gezonde en professionele sportbond en committeren aan een transparante en professionele werkwijze. Dit wordt bewerkstelligd door projectmatig werken, waarbij communicatie en vastlegging van afspraken, besluiten en overleggen noodzakelijk is.
​
Professionaliteit omvat ook het naleven van de "Code Goed Sportbestuur" van NOC*NSF in alle aspecten van het beleid en de uitvoering. Van alle sportorganisaties in Nederland wordt verwacht dat zij aan de Code voldoen. Zo dragen zij bij aan hun eigen legitimiteit en de integriteit van de sportsector. Aan de hand van de vier essentiële principes verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie geven sportorganisaties via de Code invulling aan sterke en bewuste besturen met een heldere koers. Meer informatie: Code Goed Sportbestuur - NOCNSF